Otsalampun ominaisuudet

Otsalampun ominaisuudet

Markkinoilla on hurja määrä erilaisia otsalamppuja jos jonkinmoiseen tarpeeseen. Otsalampun valinnasta voit lukea tarkemmin täältä. Kuitenkin otsalampun tärkein ominaisuus, johon käyttäjä tai ostajaehdokas yleensä ensimmäisenä kiinnittää huomionsa, on valo: valon teho, valokeilan leveys, valon kantama sekä joissain tapauksissa myös valon värisävy.

Riittävä valoteho

Kun olet ostamassa otsalamppua, valitse valoteho sen mukaan, millaisessa ympäristössä sinun täytyy otsalamppua käyttää. Liian himmeä lamppu ei täytä vaativan ympäristön tarpeita, kun taas liian tehokas valo sekä häikäisee että kuluttaa turhaan akkua tai paristoja.

Jos tarvitset otsalampun peruskäyttöön, eli kävelylenkeille, retkivalaisimeksi tai avuksi kodin puuhiin, on 30-200 lumenia riittävä teho lampullesi. Se valaisee lähiympäristösi hyvin.

Mikäli harrastat juoksua tasaisella alustalla, kuten pururadalla, hiekkatiellä tai asvaltilla, valitse otsalamppu, jonka teho on 200-300 lumenia. Se valaisee tarpeeksi kauas, kun liikut vauhdikkaasti.

Jos sinun tarvitsee nähdä pimeässä todella kauas tai liikut erittäin vauhdikkaasti, esimerkiksi pyörällä, panosta 300-600 lumenin otsalamppuun. Epätasaisella alustalla, kuten metsässä, suunnistettaessa ei 1000 lumenin lamppu ole ollenkaan liioiteltu.

Turvallisuusvinkki: Huomaa, että otsalamppusi valo voi olla hyvinkin kirkas. Niinpä otsalamppua käyttäessäsi varo häikäisemästä vastaantulijoita. Joissakin otsalampuissa pystyy valotehoa säätämään nopeasti himmeämmäksi, kun vastaan tulee toinen ulkoilija tai auto. Jos lampustasi ei pikahimmennintä löydy, voit ohituksen ajaksi kääntää päätä sivuun vastaantulijan turvallisuuden takaamiseksi. Valotehon säätäminen tarpeen mukaan säästää myös otsalampun akkua tai paristoja.

Otsavalaisimen valoteho vaikuttaa toki lampun hintaan. Muutaman kympin maksavat otsalamput ovat valoteholtaan usein alle 100 lumenia. Yli tuhannen luumenin lamput puolestaan maksavat reilusti enemmän, jopa yli 200 euroa. Otsalamppua ostaessasi mieti siis myös kukkaroasi.

Valokeilan muoto ja pituus

Otsalampun valokeilan muoto ja pituus, eli valon kantama, määrittyvät sen mukaan, millaiset linssit otsalampussa on. Laadukkaat linssit takaavat sen, että valokeila on tasainen, eikä siinä ole ikäviä varjostumia.

Useissa otsalampuissa keilan leveys ja pituus ovat säädettävissä. Kun haluat nähdä hyvin sivuille, voit säätää valokeilan laajaksi lähivaloksi. Jos sen sijaan kaipaat näkyvyyttä kauas, voit säätää valokeilan pitkälle kantavaksi kaukovaloksi. On olemassa myös otsalamppuja, joissa valokeila säätyy automaattisesti, eli mukautuu ympäristöönsä ilman, että sinun sitä tarvitsee käsin säätää.

Monissa otsalampuissa on erikoistehoasetus, jonka avulla valokeila pitenee entisestään. Tämä toki kuluttaa enemmän akkua. Huippulampuissa valon kantama voi olla yli 300 metriä, kun taas peruslamppujen kantama erikoistehoasetuksessa on yleensä noin 150 metriä.Virrankesto

Otsalampun virrankestoon vaikuttavat käyttämäsi valoasetukset, lampun käyttöaika sekä ympäristön lämpötila. Tehokkaimmat valosäädöt ja kylmä käyttöympäristö vievät akusta tai paristoista virtaa nopeammin kuin himmeä valo ja lämpöinen ympäristö. Yleensä akun käyttöaika vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan kymmeneen tuntiin. Monet otsalamput varoittavat merkkivalolla tai otsalampun valon vilkkumisella, kun akku alkaa olla lopussa. Tällaisten lamppujen kanssa et jää yhtäkkiä pimeään kesken kaiken.

Jos tiedät etukäteen tarvitsevasi otsalamppua pitkään rupeamaan, varaudu ennalta. Mikäli otsalamppusi on paristokäyttöinen, varaa matkaan varaparistoja. Mieti tällöin myös, millaisessa tilanteessa kenties joudut paristot vaihtamaan. Paukkupakkasella on kullan arvoista, jos otsalamppusi on sellainen, johon paristot saa vaihdettua nopeasti ja helposti. Ladattavaa akkua varten voit ottaa mukaan ulkoisen virtalähteen, josta voit ladata akun tai käyttää lataukseen USB:tä, jos sellainen on tarjolla. Kannattaa etukäteen varmistaa myös akun latausaika, jotta et jää pulaan kovin hitaasti latautuvan akun kanssa. Joihinkin otsalamppumalleihin käy sekä paristot että ladattava akku, jolloin pystyt nopeasti päättämään, vaihdatko paristot vai lataatko akun, kun valo alkaa himmetä.

Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023