Ladattavat otsalamput, akku edessä vai takana?

Ladattavat otsalamput, akku edessä vai takana?

Jos olet ostamassa otsalamppua, jossa on suuri valoteho, kannattaa ennen ostopäätöstä testata kumpi otsalampputyyppi sinusta tuntuu päälle puettuna mukavammalta ja tarpeeseesi sopivammalta: otsalamppu, jossa sekä valaisin että virtalähde ovat edessä otsalla vai lamppu, jossa valaisin on edessä ja virtalähde takana takaraivolla.

Pienitehoisissa ja kevyissä, arkikäyttöön sopivissa otsalampuissa akku on useimmiten edessä valaisimen yhteydessä, sillä tällaisen lampun valoteho ei järeää, painavaa akkua kaipaa. Lamppu pysyy kevyen akkunsa kanssa otsalla menossa mukana mukavasti ja keikkumatta.

Suuritehoisissa, ammattilaiskäyttöön ja nopeaan liikkumiseen, kuten pyöräilyyn, tarkoitetuissa otsalampuissa akulla alkaa olla painoa jo jonkin verran, eikä itse valaisinosakaan ole siitä kevyimmästä päästä. Tällaisissa otsalamppumalleissa akun sijainnilla on jo suurempi merkitys, jotta otsalampun käyttäminen pysyy miellyttävänä ja lamppu painavine akkuineen istuu napakasti päässä tilanteessa kuin tilanteessa.

Lamppua valitessasi ota myös huomioon otsalampun käyttötilanne: käytätkö otsalampun lisäksi myös jotain päähinettä, kuten esimerkiksi suoja- tai pyöräilykypärää? Ota päähine kauppaan mukaan, niin pääset testaamaan, millainen otsalamppu sopii päähineen kanssa ja onko akkujen sijainti kätevämpi otsalampun edessä vai takana.

Jos et osaa päättää, kumpi lampputyyppi olisi parempi, markkinoilla on myös otsalamppumalleja, joissa voit siirtää akkukotelon paikkaa otsahihnassa tarpeesi mukaan, esimerkiksi pään sivulle.

Akku edessä – hyödyt

Suurin hyöty edessä olevasta akusta otsalampussa on se, että mikäli työskentelet otsalampun kanssa ahtaissa paikoissa tai vaikkapa makuuasennossa esimerkiksi autoa korjaamassa, ei takaraivollasi ole akkukoteloa, joka raapiutuu tai kolahtelee seiniin tai maahan.

Moni myös pitää tämän tyyppistä lamppua helpommin puettavana, kun voit vain asettaa otsahihnan päähäsi ja olet valmiina lähtöön, eikä sinun tarvitse ruveta laittamaan useampia hihnoja tai säätämään otsalampun tasapainoa.

Otsalamppua, jossa on akku edessä, on myös useimmiten helpompi käyttää, sillä kaikki lampun toiminnot ovat yhdessä paikassa. Sinun ei tarvitse muistella, mikä toiminto on milläkin puolen otsalamppua ja myös yletyt lampun toimintoihin kätevästi. Jos osa toiminnoista on takaraivolla, voi niiden käyttäminen olla epämukavampaa tai niihin voi olla hankala ylettyä ilman, että riisuu otsalampun.

Akku takana – hyödyt

Kun otsalampussa akku on takana, laitteen paino jakautuu päässä tasaisesti, sillä valonlähde ja akkukotelo tasapainottavat toisiaan. Näin jopa suurikin valonlähde ja painava akku istuvat mukavasti päässä, mikä säästää niska- ja hartialihaksiasi.

Takana olevassa akkukotelossa on myös usein runsaasti tilaa, joten voit laittaa sinne isomman ja tehokkaamman akun kuin mitä otsalampun edessä olevaan akkutilaan. Näin pystyt työskentelemään otsalampun valossa pidempään ja käyttämään suurta valotehoa, eikä akussa oleva virta heti ehdy.

Joihinkin takana oleviin akkukoteloihin saa myös huomiovalon, mikä tuo turvaa ja auttaa sinua näkymään työmaalla tai ulkoillessa.

Takana oleva akkukotelo on siinäkin mielessä hyödyllinen, että voit talvella auttaa akkua pärjäämään paremmin kylmällä ilmalla, kun puet pipon niin, että akku jää sen alle lämpimään. Jos teet usein hommia otsalampun valossa kylmällä ilmalla tai kylmässä työtilassa, sinun kannattaa hankkia otsalamppu, jonka akku on johdon päässä. Näin saat tarvittaessa siirrettyä akun otsahihnapidikkeestä takin taskuun tai vaikkapa vyötärölle takin alle. Näin akku pysyy lämpimänä ja virta riittää pidempään.

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu
Tuotetekstien ja -kuvien kopioiminen ja käyttäminen ilman Nordic Trail Oy:n lupaa on kielletty. © 2023